Jump to Content
Apply Today


Portland Program

Wayne Morse Suite

wtstg_cropMade possible by the Wayne Morse Center for Law and Politics, the Wayne Morse Suite serves as the home of the University of Oregon School of Law Portland Program. Located in the Skidmore Building within the White Stag Block, a historic Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold certified building; the facility serves as a classroom, an event space, and a formal presentation forum for visiting lecturers for the School of Law in the heart of Portland's Old Town District.

The Wayne Morse Suite received a LEED Platinum certification from the U.S. Green Building Council having employed the following sustainable design strategies:

Sustainable Site Selection

  • The building is within easy walking distance to multiple public transit modes.
  • To encourage alternative transportation methods, cyclists have access to secure bike storage and shower/changing facilities.

WMC_3Water Efficiency

  • In addition to using low-flow fixtures, the restrooms adjacent to the Wayne Morse Suite use rainwater collected in a 10,000 gallon cistern from the building's roof for flushing fixtures. This system results in a 75 percent water savings.

Energy and Atmosphere

  • The highly efficient lighting provides photocell dimming in response to the amount of daylight entering the space, reducing the lighting power density by 25 percent below that of standard lighting.
  • The space's HVAC system is 30 percent more efficient than typical office systems.
  • 100 percent of the EnergyStar eligible appliances are EnergyStar rated.

WMC_2Materials and Resources

  • More than 95 percent of the waste generated during the construction process was recycled and, consequently, diverted from landfills.
  • 25 percent of the furnishings are made from reused materials and 7 percent of the finishes are reused materials.
  • More than 20 percent of the materials used in the renovation were extracted and manufactured within 500 miles of the project site, minimizing the environmental impacts that result from materials transportation and supporting the local economy.
  • More than 15 percent of the materials used in the project were recycled.
  • 15 percent of the materials are rapidly renewable, including the bamboo wall systems. Rapidly renewable materials have a maximum 10-year harvest cycle, reducing the depletion of finite raw materials.
  • 95 percent of the wood used in the project was certified with the Forest Stewardship Council (FSC), ensuring that it was sourced from sources that use environmentally responsible forest management practices.

Indoor Environmental Quality

  • To reduce the quantity of indoor air contaminants that are potentially harmful to building occupants, only low-emitting paints, adhesives, and carpets are used.

WMC_1Innovation and Design

  • The UO School of Law Portland Program is committed to using a Green Cleaning Policy, complying with Green Seal standards.
  • Education about green building and sustainability is another goal of the project, and mission for Oregon Law. Green building signage will be installed permanently in the space to highlight the space's sustainability features and green building techniques.

Other

  • As an education and presentation forum, acoustics were an important design consideration. Acoustic buffering is provided by an acousticork underlayment, comprised of 85 percent recycled materials and rapidly renewable, FSC certified cork.
  • Furnishings in the space include tables and seating made from reclaimed Alder wood, extracted and manufactured within 500 miles of the project site.

Oregon Law » Portland Program » Wayne Morse Suite